Yakıt Tasarufu Sağlamanın 7 yolu

SEAT S.A. uzmanlarından yakıt tüketimini azaltmak için 7 ipucu

SEAT S.A. uzmanları, yakıt tüketimini azaltmak için 7 ipucu öneriyor. Uzmanların yakıttan tasarruf etmeye yönelik tavsiyeleri arasında sabit hızın korunması, motor freninin kullanılması ve lastik basıncının takip edilmesi gibi önemli öneriler yer alıyor. 

Yakıttan tasarruf konusunda önemli bir rol oynayan verimli sürüş teknikleri artık her zamankinden daha fazla önem taşıyor. Uluslararası Enerji Ajansına (IEA) göre, bu önlemler yakıt tüketimini yüzde 6 ile yüzde 12 arasında azaltmaya yardımcı oluyor. SEAT S.A. uzmanları, bu nedenle yakıt tasarrufu sağlamanıza yönelik 7 verimli ipucu önerisinde bulunuyor.

1. Dengeli sürüş yapın

Ani hızlanma veya ani fren yapma gibi ani hız değişiklikleri yakıt tüketimini artırıyor. Bu nedenle, SEAT S.A. Teknik Merkezinde mühendis olan Angel Sudrez bu durumu şöyle açıklıyor: "Dengeli sürüşler yapmak, trafikteki düzeni öngörmek ve geçişleri yumuşatmak önemli. Sürüş sırasında yalnızca ilk birkaç saniye düşük viteste kalın, mümkün oldukça da yüksek vitese geçin. Aracınızdaki vites göstergesinde yer alan talimatlara uymanız veya aracınızda bu sistem yok ise 2.500 dev/dk’dan önce vites değiştirmeyi denemeniz en doğrusudur. Yüksek devirler, yüksek yakıt tüketimi anlamına gelir.”

 

2. Uzun süreli duraklamalar esnasında motoru kapatın

Aracınız hareket halinde değilken motor çalışmaya devam ederse, motor aşırı ısınır ve yakıt tüketimi artar. Bu nedenle, örneğin trafik ışıklarında kısa süreli duraklamalar söz konusu olduğunda rölanti motoru saatte yaklaşık olarak 1 litre yakıt tüketir. Sudrez sözlerine şunu ekliyor: "Bu işlemi otomatikleştirmek için SEAT serisinin tamamı, araç durur haldeyken motoru otomatik olarak kapatan Start&Stop sistemi ile donatıldı." 

3. Sabit hızı koruyun

Hızdaki değişiklikler yakıt tüketimini etkiliyor, bu nedenle trafik akışı ve yol koşulları izin verdiği sürece hızın sabit kalması tavsiye ediliyor. Angel, "SEAT modellerinde bulunan adaptif hız sabitleme sistemi (ACC), otoyollar gibi ciddi bir eğime sahip olmayan yüzeylerde hızınızı ayarlamak için mükemmel bir çözüm" diyor. IEA, maliyet tasarrufu sağlayan bir önlem daha olarak 10 km/saat daha yavaş sürüş tavsiye ediyor. Aslında, hızın otoyolda 110 km/saate düşürülmesinin bile yakıt tüketiminde yüzde 11 tasarruf sağladığı kanıtlanmış.

4. Motor frenini kullanın

Angel’in bu konudaki tavsiyesi: "Fren pedalına basmadan önce, şanzımanın motora uyguladığı zıt basınçtan yararlanmak için ayağınızı gaz pedalından çekerek aracı mümkün olduğunca nazik bir şekilde durdurmaya çalışın." Bu şekilde araç, yakıta bağlı olmaksızın kademeli olarak fren yapar ve yakıt tüketimi azalır. Bunu gerçekleştirmek için güvenlik mesafesini öngörmek ve bu mesafeye uymak oldukça önemlidir. Mühendis Sudrez, "Yokuş aşağı giderken vitesi boşa alan insanlarla sık sık karşılaşırız. İnsanlar bu konuda yanlış fikre sahip, çünkü o anda motorun şanzıman ile olan bağlantısı koptuğundan yakıt tüketiliyor" diyor. "Doğru prosedür motor frenini kullanmaktır, yani araç vitesteyken ayağımızı gaz pedalından çekmektir, bu sayede yakıt tüketimi de olmayacaktır” diye ekliyor.

5. Klimayı mı yoksa camları mı açalım?

IEA’ya göre yüzde 4 ile yüzde 10 arasında bir değerle en çok yakıt tüketen sürüş dışı faktörlerden biri klimayken, orta ve yüksek hızlarda seyir halindeyken camları açmak direnç etkisi yaratıyor; araca hava giriyor ve aracı yavaşlatan ve motorun daha fazla efor sarf ederek yorulmasına neden olan aerodinamik direnç oluşturuyor. Angel’in tavsiyesi şu yönde: "Klima sisteminin AUTO işlevini kullanmak her zaman en iyisi, böylelikle kompresör, yakıt tüketiminde dezavantaja neden olmaksızın istenen sıcaklığa ulaşmak için en verimli şekilde çalışabilir. 80 km/saatten itibaren, aerodinamiğin önemli bir rol oynadığı durumlarda camlarınızı daima kapalı tutun."

6. Lastik basıncınızı takip edin

Bu önemli bir güvenlik unsuru, verimli sürüşe de etkili. IEA’ya göre, lastik basıncını düzenli olarak kontrol ederek en az yüzde 1,5 yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz. Buna ek olarak, Angel Sudrez, "araç ağırlığını, ki bu da verimliliği etkiler, azaltmak için bagajdaki yük dağılımının doğru bir şekilde yapılmasını ve ardından lastik basıncının ayarlanmasını" tavsiye ediyor.

7. Rotanızı planlayın

Güzergahın planlanmış olması, tasarruf etmede son derece önemli. Öngörülemeyen olaylar yaşamak, trafik sıkışıklığı nedeniyle durmak zorunda kalmak veya bilmediğiniz yollarda kaybolmak, yolculuğunuzu gereksiz yere uzatabilir, dolayısıyla da yakıt tüketimini artırabilir. Bu nedenle, Sudrez, "rotanızı planlamak, gün içindeki trafik yoğunluğunun en az olduğu saatleri tercih etmek ve birkaç farklı işi tek bir yolculuğa sığdırmak her zaman daha iyidir” diyor.

Price List Fiyat Listesi

Fiyat Listesi

Bilgi Al Bilgi Al

Bilgi Al

Calendar Online Servis Randevusu

Online Servis Randevusu

Mobile SEAT Online Mobil

SEAT Online Mobil

Find a dealer Yetkili Satıcı ve Servisler

Yetkil Satıcı ve Servisler